МузейниятОсвен като родният град на четиримата членове на групата Бийтълс, докъдето можете да летите със самолетни билети на Czech Airlines, носещият титлата за европейска столица на културата през 2008 г. Ливърпул е известен и с факта, че има най-много музеи и галерии в цяла Англия. Националният музей там е единственият изцяло извън Лондон, държащ подобна титла.

Градът е дом и на най-стария симфоничен оркестър на острова – Кралската ливърпулска филхармония. Така нареченият Концертен площад е едно от най-оживените места, които можете да намерите след 22:30 вечерно време. Същото важи и за Матю Стрийт, където почти всяка вечер известни и тепърва гонещи успеха местни банди изнасят импровизирани концерти.

Местната жителка Джаки Спенсър е най-известният официален гид за фенове на Бийтълс в града, откакто взема разрешителното си за такъв през 1995 г. Екскурзиите й включват посещаване на домовете на четирите члена на групата, местата, където са учили, баровете на първите им концертни изяви и специално тематично парти за рождените им дни.

Ако се случи, заведението, в което така приятно сте се веселили допреди малко, да затвори врати около един сутринта, мястото, където купонът продължава, е Ийбърли Стрийт. Супер Клуб Гарландс и Пешън там са отворени обикновено до момента, в който слънцето не започне да се показва на хоризонта. Младите студенти и работещи в града обичат да осещават и площада Сейнт Питър и Стийл Стрийт, разположени на две минути пеша от Концертния площад.

Хотел от типа на Hard Days Night, единственият тематично посветен на Бийтълс в света, предлага четиризвездна луксозна обстановка, а цените за нощувка в двойна стая достигат до 200 паунда на вечер. Eвтините хотели в Ливърпул са The Formule 1 Liverpool City Centre, намиращ се на 5 километра от летището и 10 километра от центъра на града. Стаите, които са общо 85 на брой, се състоят от едно двойно и едно нормално легло. Във всяка една от тях има телевизор, но тоалетните принадлежности от типа на шампоан и сапун са комунални и разположени в коридора. Таксата за една вечер е до 25 паунда.

« »